понедељак, 28. август 2023.

Promocija 9. broja časopisa KNJIŽEVNA FANTASTIKA // ЧЕТВРТАК, 07. СЕПТЕМБАР 2023. У 19:00 // Kuca Kralja Petra


 

Novi broj "Književne fantastike", s novim i starim autorima, njihovim ogledima, pričama, esejima, osvrtima, intervjuima, portretima, prevodima, prikazima, kao i tematom: "Stvaralaštvo Džona Ronalda Ruela Tolkina", slavnog engleskog pisca, pesnika, leksikografa, filologa i stručnjaka za anglosaksonski i staronordijski jezik – već tradicionalno biće predstavljen u Kući kralja Petra I, u okviru projekta "Isidora nas sluša".
Časopis koji izlazi u izdanju sajta za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i Kontrast izdavaštva i u ovom broju predstavlja domaća i svetska ostvarenja na polju horora, naučne i epske fantastike, ali donosi i uvid u aktuelnu srpsku i svetsku produkciju fantastičnog literarnog stvaralaštva.
Da li nas naučnotehnološka dostignuća uvode ili izvode u i iz "vrtloga novog sveta"? Da li ljudska svest može na vreme, zdravo i savesno pratiti put koji nam tehnološki napredak nameće? Koliko nam je veštačka inteligencija neophodna? Da li nam je prirodni jezik ugrožen generisanim? Preti li definitivno odumiranje jezika, naročito "malih"? Može li fantastika biti oružje protiv straha od sebe i straha od drugih? Da li je moguće uspostaviti ravnotežu reda i haosa u univerzumu, ili smo s tim zakasnili? Koliko su realne priče nerealnih svetova? O ovim i mnogim važnim pitanjima u vezi sa fantastikom u književnosti, ali i u stvarnom životu, govoriće zastupljeni autori: pisac dr Adrijan Sarajlija, prevodilac Jelena Vitezović, pisac i prevodilac Dina Hrecak, prevodilac Milena Dasukidis, pisac i prevodilac Miloš Petrik i pokretač i jedan od urednika časopisa Dragoljub Igrošanac. Razgovor vodi Laura Barna, pisac i autor projekta "Isidora nas sluša".
Ulaz na promociju je slobodan.
Projekat "Isidora nas sluša" podržan je od strane Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Нема коментара:

Постави коментар