петак, 3. март 2023.

Predstavljanje knjige ''Dvorišna vrata Zemlje'' Gorana Čolakhodžića

 Pozivamo vas da u ponedeljak, 6. marta u 19h, u KC Gradu zajedno zavirimo kroz dvorišna vrata Zemlje i upoznamo Gorana Čolakhodžića, jednog od najinteresantnijih pesničkih glasova koji su se u poslednjoj deceniji pojavili na zajedničkom jezičkom prostoru. Predstavićemo njegovu treću po redu pesničku zbirku ,,Dvorišna vrata Zemlje'', objavljenu u izdanju Raštan izdavaštva.


Učestvuju:
Goran Čolakhodžić, autor
Bojan Vasić, pisac i književni kritičar
Uroš Đurković, književni kritičar
Srđan Gagić, urednik
Moderator programa: Ognjen Aksentijević


O AUTORU
Goran Čolakhodžić (Zagreb, 1990) hrvatski je pesnik i prevodilac sa rumunskog i engleskog jezika. Jedno od najznačajnijih imena nove hrvatske i ex-Yu poezije. Diplomirao je engleski i rumunski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Autor je pesničkih zbirki Na kraju taj vrt (2015), Pred gradom su kosci (2018), te zbirke Dvorišna vrata Zemlje (2022), koju je krajem 2022. objavilo Raštan izdavaštvo iz Beograda.
Dobitnik je književnih nagrada Goran za mlade pjesnike i međunarodne književne nagrade Mostovi struge, koja se dodeljuje pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Prevodi njegove prve knjige objavljeni su u Belgiji, Velikoj Britaniji, Poljskoj, Makedoniji i Sloveniji. Zastupljen je u više antolgija i panorama. Član je Hrvatskog društva pisaca, Društva hrvatskih književnih prevodilaca, te programskog odbora festivala Goranovo proljeće. Od 2016. učesnik evropske književne mreže Versopolis.

O KNJIZI
Ništa ne opisuje poetiku Gorana Čolakhodžića koliko reč složenost. Guste slike, poput slojeva šumskog rastinja, prekrivaju fragmente ličnih reminiscencija, oštreći čitalačko oko koje ulazi u začudni svet za dvorišnim vratima zemlje. Nigde svet prirode nije toliko ličan i urban kao u zbirkama ovog pesnika, nigde seoska jednostavnost više ispunjena kulturnim i istorijskim, nigde ljubav i smrt tako pomešani. Lirski junak istovremeno progovara rečima i putnika i patnika, i sina i ljubavnika, i filologa i težaka, pokušavajući da bar poezijom nekako objedini sva disparatna iskustva koje ga čine onim što jeste. Svojom trećom knjigom autor nam jasno pokazuje zašto u nizu vanrednih regionalnih glasova koji su se pojavili na pesničkoj sceni prethodne decenije njegova zvezda sija toliko visoko.
Bojan Vasić

Нема коментара:

Постави коментар