четвртак, 8. мај 2014.

BORISLAV ČIČOVAČKI: POTAMNELI ANĐELI BALKANSKIH RATOVA


Kandidat za Evropsku nagradu za književnost, knjiga Potamneli anđeli balkanskih ratova je fantazmagorični prikaz jednog haškog suđenja. Usled prečestog pozivanja na istorijske događaje, proces Ratku Mladiću dospeva u ćorsokak. Autor odlučuje da ovu situaciju razreši na krajnje nesvakidašnji način – dozvoljavajući tužiocu i branicu da na svedočenje "pozivaju" istorijske ličnosti iz bliže i dalje prošlosti Balkana. Rasvetljavajući njihovu 14 vekova dugu istorijsku pozadinu, ti svedoci, zapravo, rasvetljavaju ratna zbivanja koja su se na Balkanu rasplamsala dvedesetih godina prošlog veka.

Borislav Čičovački (Sombor, 1966), pripovedač, romansijer i muzički umetnik. Diplomirao je i magistrirao obou na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a poslediplomske studije oboe završio je i na Svelink Konzervatorijumu (Sweelinck Conservatorium) u Amsterdamu. Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu diplomirao je biologiju. Kao solista i kamerni muzičar nastupa širom Evrope.
U Holandiji je objavio osam knjiga proze: romane U starini ime mu beše Hemus (2000), Crni kos a po polju božuri (2001), Raskovnik (2009), Rastanak u četiri prizora (2010), Muve na uzglavlju (2013), zbirke pripovedaka Nedopisane biografije (2003) i O smrti i povratku (2013), kao i istorijsku fantazmagoriju Potamneli anđeli balkanskih ratova (2013). U Srbiji su objavljeni njegovi romani U starini ime mu beše Hemus (2007), Raskovnik (2012) i zbirka pripovedaka Pismo iz Amsterdama i druge nedopisane biografije (2009).

Нема коментара:

Постави коментар