уторак, 14. јун 2011.

Zoran Ilić: Repriza reprize (roman)


Autor teksta: M.A. Amika (www.amika.rs). 
Neka vrsta prikaza romana  "Repriza reprize"
                 
Kako je prošao autor «Reprize», Alen Rob Grije, čiji je roman pročitao WEBMAN i uporedo napisao svoj?

Grije kaže:"Iako sam dobio nagradu kritičara, prikazi su bili loši. Bio je to mali skandal. Jedan deo žirija proglasio je knjigu nerazumljivom. A Anri Kluar dao je čak ostavku u žiriju. Emil Anrio ne samo da me je "preporučio" za ludnicu nego je zahtevao da se mnome pozabavi i sud."Pred kraj života - u osamdeset i drugoj godini upisao se u besmrtnike: izabran je u Francusku akademiju. A to je poprilično nespojivo: zvati se Alen Rob-Grije i biti član Akademije.
Jedni su ga nazivali papom novog romana, i uzurpatorom, i živim dinosaurusom. Drugi se pitaju: može li Rob-Grije obući zelenu togu i staviti dvorogi šešir. To nekako liči na maskaradu!Evo kako je to izgledalo: 25. marta 2004. godine, u drugom krugu glasanja, 19 od 35 francuskih akademika glasali su za Grijea, tvorca novog romana, antiromana, i scenaristu erotskih filmova. Pakosnici tvrde da su se dvojica akademika - za svaki slučaj uzdržala. Ali ni oni koji su glasali možda nikada nisu pročitali nijedan njegov roman, još manje gledali neki njegov erotski film snimljen po njegovom scenariju. Pa ni čuveni film Prošle godine u Marijenbadu.
Novinar ga pita: Ako je idealni čitalac Džojsovih romana čovek koji pati od nesanice, kako zamišljate svog čitaoca?
- KAO ČITAOCA KOJI IMA UTISAK DA U TRENUTKU DOK ČITA, U STVARI SAM PIŠE MOJU KNJIGU. To znači da moje delo treba da nastavi da živi u drugome, da se iznova transformiše kroz čitaoca.
To se upravo dogodilo na višem stepenu, u obliku novog romana WEBMANA.
On je, čitajući “Reprizu” Alena Rob Grijea napisao svoj roman «Reprizu reprize».Čitamo... Hoćemo li ga nagraditi i predložiti za akademiju ili iseckati i poslati na sud kao Grijea, videćemo.
“Repriza reprize” je na dobrom putu da doživi reprizu u obliku komentara i nečega što će na kraju, nadajmo se, naličiti na prikaz.

(tekst je preuzet sa sajta -- BUNDOLO)

Нема коментара:

Постави коментар