среда, 18. септембар 2024.

СКЦ среда, 18. септембар: ЖАЛАЦ, разговор поводом књиге Верољуба Вукашиновића


 Среда, 18. септембар у 19.00 велика сала

ВЕРОЉУБ ВУКАШИНОВИЋ: ЖАЛАЦ

разговор поводом књиге

Учествују: Данијела Ковачевић Микић, Јован Пејчић и аутор

четвртак, 12. септембар 2024.

Vladika Grigorije u prepunom Kolarcu promovisao knjigu „Stranac u šumi“, pomenuo i litijum

|  Nova.rs

„Došli ste vi kojima niko nije platio da dođete“: Vladika Grigorije u prepunom Kolarcu promovisao knjigu „Stranac u…

U prisustvu brojnih zainteresovanih građana sinoć je u Velikoj dvorani na Kolarcu, održana promocija nove knjige „Stranac šumi“ Vladike Grigorija, episkopa diseldorfskog i nemačkog, koja se bavi njegovim godinama koje je proveo u monaštvu.

Pored autora, na promociji su o knjizi govorili profesor Vladeta Janković, pisac Miljenko Jergović i filolog Danijela Jelić, a odlomke iz knjige čitao je glumac Vojin Ćetković, piše Nova. rs Vladika Grigorije se na početku zahvalio svima koji su, kako je rekao, došli „uprkos strahovima, stresovima i brigama“. – Vi ste došli da čujete živu reč, nema ništa moćnije od žive reči, razgovora i priče. Meni se posrećilo što ste došli vi kojima niko nije platio da dođu

 

уторак, 10. септембар 2024.

Vladimir Pištalo laureat nagrade Prozart

Vladimir Pištalo laureat nagrade Prozart

SKOPLjE - Međunarodni literarni festival "Pro - za Balkan" proglasio je srpskog pisca Vladimira Pištala laureatom nagrade "Prozart", saopštio je festival.

Kako je navedeno, nagrada se već 12. put dodeljuje istaknutom autoru za doprinos razvoju književnosti na Balkanu, a Pištalu će biti uručena na svečanom zatvaranju festivala 17. septembra u Daut-pašinom hamamu u Skoplju. Reč je o piscu koji je obeležio evoluciju i dostignuća savremene srpske proze krajem 20. i početkom 21. veka. "Ono što fascinira svakog posvećenog čitaoca Pištalove proze jeste veoma redak spoj izgrađenog stila i eksperimentatorskog nagona: on kao

 

недеља, 8. септембар 2024.

Pero Zubac laureat nagrade „Ramonda serbika“

  |  Autor: Južne vesti

Pero Zubac laureat nagrade „Ramonda serbika“

 Književnu nagradu "Ramonda serbika", koju tradicionalno dodeljuje Književna kolonija Sićevo za višegodišnje stvaralaštvo koje je ostavilo poseban pečat u istoriji savremene srpske književnosti, dobio je pesnik Pero Zubac.

Nagrada Peri Zupcu će biti uručena 17. septembra u živopisnim predelima Sićevačke klisure nadomak Niša, poručuju organizatori. Žiri Književne kolonije Sićevo, koji su činili Zoran Živković, prošlogodišnji laureat, Danijela Kostadinović i Aleksandar Kostadinović, doneo je jednoglasnu odluku da nagradu „Ramonda serbika“ za 2024. godinu za celokupno književno delo i doprinos srpskoj književnosti i kulturi dodeli pesniku, proznom i dramskom piscu, scenaristi, novinaru,

среда, 4. септембар 2024.

Osmi Novosadski festival knjige počinje sutra

Osmi Novosadski festival knjige "NOFEK", biće otvoren sutra u dvorištu Hotela "Vojvodina" i trajaće do nedelje, 8. septembra.

Akcenat festivala pod sloganom "Zajedno!" je ove godine na mladima u književnosti.

U trodnevnom festivalskom programu posetioce očekuju i sadržaji o književnosti u multimediji, o savremenoj nastavi književnosti, književnosti i rokenrolu, dečijoj književnosti i prateći multimedijalni programi - projekcije filmova, rok koncert.

Festival je ove godine prvi put priredio literarni konkurs čijem će pobedniku, mladom autoru Pavlu Zeljiću nagradna plaketa biti uručena na svečanom otvaranju festivala.

Na otvaranju koje je sutra od 11 časova nastupiće članovi Muzičke omladine Beograda.

"NOFEK" podržavaju Gradska uprava Novog Sada za sport i omladinu, Kancelarija za mlade, Gradska biblioteka u Novom Sadu, Hotel "Vojvodina", Produkcije "In vivo" i Muzička omladina Beograda.

(Beta, 05.09.2024)

 

Meša Selimović: KAD BI NEKO... (citat)