петак, 28. јун 2024.

Ani Ristović Nagrada „Vasko Popa”

Ani Ristović Nagrada „Vasko Popa”

Najuglednije priznanje za poeziju u Srbiji, Nagrada „Vasko Popa“, ustanovljena 1995. godine u Vršcu, ove godine dodeljena je pesnikinji Ani Ristović za zbirku pesama „Tu”.

Žiri je ovu odluku doneo jednoglasno nakon što je razmotrio 59 knjiga poezije, objavljenih 2023. godine, prispelih na konkurs. Žiri je konstatovao da je „njena poezija na jedan fundamentalan način poezija opažanja, zasnovana na dubokoj i nepokolebljivoj veri u ovaj svet, ispunjen svim njegovim trivijalnostima i sitnicama, običnostima i banalnostima”, kao i da ona vrlo dobro sagledava paradokse koji nas neprestano odvraćaju od našeg „tu” poput radnog veka koji preti

 

уторак, 25. јун 2024.

Stevo Grabovac dobitnik nagrade „Vladan Desnica“

  |  I.Matijević

Stevo Grabovac dobitnik nagrade „Vladan Desnica“: Posle najvažnije nagrade kritike i priznanje od kolega pisaca

Nakon prošlogodišnjeg dobitnika Gorana Petrovića koji nas je ove godine iznenadno i prerano napustio, novi laureat priznanja „ Vladan Desnica“ je Stevo Grabovac za roman „Posije zabave“ za koji je početkom ove godine dobio i Ninovu nagradu.

Upravo sećanjem na Petrovića počela je svečanost preoglašenja ovogodišnjeg dobitnika na Kosančićevom vencu, a na njegovo lik i delo u svom govoru osvrnuo se i sam Grabovac primetiviši skromno da je za njega ogromna čast da se u redosledu laureata nalazi odmah iza ovog pisca. Ali, da krenemo redom. Priznanje za najbolji roman sa imenom Vladana Desnice osnovano je 2022. u Narodnoj biblioteci Srbije na predlog tadašnjeg a i sadašnjeg upravnika NBS Vladimira Pištala.

недеља, 23. јун 2024.

program festivala KROKODIL pomera se za danas i besplatan je za sve posetioce

 |  Danas Online

Večerašnji program festivala KROKODIL pomera se za sutra i besplatan je za sve posetioce

„Zbog vremenskih uslova večerašnji program (subota 22.jun) pomeramo za sutra (nedelja 23. jun) od 12 sati u debatnoj zoni festivala u parku ispred Muzeja Jugoslavije! Vidimo se! Ulaz će biti besplatan za sve posetioce“,poručuju iz Udruženja KROKODIL.

Podsetimo, gosti sinoćnog prorama trebalo je da budu 
Filip Grujić,
 Andrij Ljubka , 
 Arnon Grunbergm
 i Nikola Madžirov; 
gošća Sofa intervjua Dubravka Stojanović a predviđen je i mini koncert Jelene Petošević. 
 
Svi oni nastupiće u nedelju 23. juna od 12 sati a program će voditi Mima Simić i Daško Milinović.

субота, 22. јун 2024.

Ja, autsajder

  |  Piše: Stevo Grabovac

Ja, autsajder

Profil sasvim solidnog luzera

Stevo Grabovac, pisac koji je za svoj roman “Poslije zabave” dobio najprestižniju domaću književnu nagradu, postaje novi saradnik Velikih priča. Ovo je njegov prvi tekst. *** (Jedan mali roman) (1) Samo da vas upozorim: ako me odmah ne pustite na slobodu, napisaću knjigu! (Frederik Begbede) 
 
.. I sve je, dakle, počelo onoga dana kada je objavljeno da sam upravo ja sedamdeseti dobitnik NIN-ove nagrade za najbolji roman godine. Sjedio sam u jednom od kafića koji su...................
 

среда, 19. јун 2024.

Pet romana u finalu nagrade „Vladan Desnica“

|  Danas Online

Pisci ocenjuju pisce: Pet romana u finalu nagrade „Vladan Desnica“

Romani Filipa Grbića, Nađe Petrović, Vladana Matijevića, Sonje Ćirić i Steva Grabovca u užem su izboru za nagradu “Vladan Desnica” Narodne biblioteke Srbije (NBS) za 2023. godinu, koju dodeljuje žiri sastavljen od pisaca.

Nagrada “Vladan Desnica”, ustanovljena u NBS 2022. godine, podrazumeva novčani iznos od 12.000 evra, a biće dodeljena 24. juna u podne na lokalitetu nekadašnje zgrade NBS na Kosančićevom vencu. To je jedina književna nagrada u Srbiji koju pisci dodeljuju piscima. U novom sastavu žirija je devetoro pisaca na čelu sa akademikom Dušanom Kovačevićem. Osim njega, u žiriju su i Milisav Savić, Ljubica Arsić, Mirjana Mitrović, Vule Žurić, Enes Halilović, Đorđe Pisarev,

 

среда, 12. јун 2024.

Bora Ćosić: Ova zemlja istrebila je svaki autoritet osim onih prostačkih

  |  Ivana Matijević

Bora Ćosić: Ova zemlja istrebila je svaki autoritet osim onih prostačkih

Bora Ćosić književnoj sceni još uvek živo doprinosi.

Bora Ćosić književnoj sceni još uvek živo doprinosi. Dva njegova najnovija, obimom nevelika romana – „ Bergotova udovica“ i „Ruski vrtlar“, koja je objavio Lom, u manje od godinu dana dobila su dve nagrade. „Nagrade u ovoj dobi znače mnogo manje, one, svejedno kao da ne govore mnogo, nagrađuju se knjige koje prethodno skoro da nisu imale recenzija. To naravno, otvara mnogo važnije pitanje, književne kritike. Ne mora jedna sredina imati korektivnu strogost Milana

Meša Selimović: Sve će proći... Ali kakva je to utjeha?... (citat)

- MEŠA SELIMOVIĆ:

"Sve će proći. 

Ali kakva je to utjeha?

 Proći će i radost, proći će i ljubav, proći će i život. 
Zar je nada u tome da sve prođe?"